- ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Βρίσκεται μέσα στον κόλπο της Μήλου, έναν από τους μεγαλύτερους και ασφαλέστερους φυσικούς κόλπους της Μεσογείου, και αποτελεί το μεγαλύτερο και τουριστικό κέντρο.
Ο Αδάμαντας είναι το κύριο λιμάνι του και η πρώτη εικόνα που αντικρύζει ο επισκέπτης. Χτισμένος στα βόρεια του κόλπου, ο Αδάμαντας ή «Αλαμάντο», όπως ονομαζόταν παλιότερα, κατοικείται ανελλιπως από το 1824. Χτίστηκε από Κρήτες πρόσφυγες από τα Σφακιά, οι οποίοι ήρθαν στη Μήλο μετά την μη επιτυχή όσο και αιματηρή επανάστασή τους έναντι των Οθωμανών. Σήμερα διαθέτει περίπου 1100 μόνιμους κατοίκους. Τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή. Στα αριστερά του λιμανιού θα βρείτε το πάρκινγκ και έπειτα τη συνοικία της Λαγκάδας με την ομώνυμη παραλία, ενώ στα δεξιά του λιμανιού εκτείνεται ο κεντρικός παραθαλάσσιος δρόμος που οδηγεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου θα συναντήσετε τη στάση των λεωφορείων, καθώς και τα ταξί. Στη μία πλευρά του παραθαλάσσιου αυτού δρόμου υπάρχει εκτεταμένο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο, καφετέριες, εστιατόρια και τουριστικά μαγαζάκια, καθώς και τα δημοτικά Ιαματικά Λουτρά του Λάκκου, ενώ στην αριστερή πλευρά του βρίσκονται οι σχετικά νέες λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την ασφάλεια που προσφέρει το φυσικό λιμάνι, καθιστούν τον Αδάμαντα κατάλληλο για yachting. (Από εκεί επίσης ξεκινάνε και οι εκδρομές με σκάφη και περιηγητικά ιστιοπλοϊκά για τις δυσπρόσιτες παραλίες του νησιού και για τον γύρω της Μήλου και της Κιμώλου).
Σε μικρή απόσταση και προσβάσιμες χωρίς μεταφορικό μέσο, είναι οι παραλίες της Λαγκάδας (500 μ. από το κέντρο του Αδάμαντα) και του Παπικινού (1χλμ από τον Αδάμαντα).
Τέλος, στα αξιοθέατα του Αδάμαντα περιλαμβάνονται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο καθολικός ναός του Αγίου Νικολάου, το Μεταλλευτικό Μουσείο και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, που στεγάζεται στη χιλιόχρονη εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Το λιμάνι του Αδάμαντα αποτελούσε για χρόνια μία ανοιχτή πληγή στις αρχές του περασμένου αιώνα καθώς ήταν ελλιπές και μη ικανό να ελιμενίσει επαρκώς τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό καϊκιών που εξυπηρετούσαν τους νησιώτες αλλά κυρίως τις μεταφορές ορυκτών από τη Μήλο στον Πειραιά. Λύση έδωσαν οι Γερμανοί το 1943 κατασκευάζοντας τον μώλο της Αντωνίας και στη συνέχεια μέσω του σχεδίου Μάρσαλ κατασκευάστηκε η μεγάλη προβλήτα το 1952. Ως προς τις προδιαγραφές του λιμανιού που τα τελευταία 20 χρόνια έχει αλλάξει άρδην αυτές είναι οι εξής:
- ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΑ
Το λιμάνι του Αδάμαντα ιδρύθηκε το 1835 και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της μεσογείου. Η θέση της Μήλου ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων επιτρέπει στα επιβατικά πλοία την διασύνδεση τους με άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Επίσης με τις προβλήτες και τα αγκυροβόλια που διαθέτει έχει την ικανότητα να εξυπηρετεί και άλλα σκάφη.Τα τελευταία χρόνια το νησί αναπτύσεται με ανοδικούς ρυθμούς στον τομέα της κρουαζιέρας καθώς η Μήλος αποτελει ενδιάμεσο σταθμό για δημοφιλείς προορισμούς στις Κυκλάδες. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των γιωτ συνεχώς αυξάνεται, ιδιαίτερα με κατα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μέσα σε αυτές τις ευνοΙκες για τον τουρισμό συνθήκες ξεκίνησε το 2012 η κατασκευή ενός πλωτού μώλου στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού. Ο σκοπός της κατασκευής της κατασκευής της πλωτής εξέδρας είναι διπλός: πρώτον να προστατεύει τα εισερχόμενα γιωτ και αλλα σκάφη που ελλιμενίζονται δημιουργόντας μια κλειστή κοιλότητα και δεύτερον να χρησιμοποιηθεί σαν επιπλέον προβλήτα καλύπτοντας τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του λιμένα κυρίως κατα τους θερινούς μήνες.
Επιπρόσθετα η επιλογή μιας πλωτής εξέδρας επιτρέπει την ανανέωση των υδάτων στο λιμάνι αποτρέποντας έτσι την μόλυνση.
Με αυτό τον τρόπο προσθέθηκαν 60 νέες θέσεις ελλιμενισμού ενώ τα προγνωστικά ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκα.
Τέλος, ο λιμένας διαθέτει όλα τα προαπαιτούμενα για τον ελλιμενισμό μικρών και μεγάλων σκαφών.
- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΙΜΕΝΑ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ωρη
ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΚΩΔΙΚΑ ISPS: Σταδιακή υλοποίηση όλων των απαιτήσεων ασφαλείας και διαδικασιών που προβλέπονται στο Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων.
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑ: 51,68Μ Χ 68,40Μ είναι ικανό να υποδεχτεί ταυτοχρόνως 5 κρουαζιερόπλοια (3 στην άγκυρα και 2 στην προβλήτα).
ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ: -Προβλήτα για μικρα κρουαζιερόπλοια.
-Άγκυρα για μεγάλα κρουαζιερόπλοια στην οποία μεταφέρονται οι επιβάτες με μικρές λάντζες.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΓΚΥΡΩΝ : 3
ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΑΥΔΕΤΩΝ: ΕΠΑΡΚΗΣ
ΒΑΘΟΣ ΛΙΜΕΝΑ: Κυμαίνεται από 2,7μ. σε 9,3μ.
ΑΓΚΥΡΑ: 40 – 70M.
ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: -Επιφάνεια 250τμ
-Μήκος 63μ
-Πλάτος 40μ
-Στεγασμένος χώρος: NAI
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ: Διαθέσιμος χώρος αναμονής επιβατών για 10 λεωφορεία. Χώρος πάρκινγκ για 2 λεωφορεία ταυτοχρόνως για επιβίβαση και αποβίβαση.
ΧΩΡΟΣ ΤΕΛΩΝΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ
ΕΠΑΡΚΗΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ: ΝΑΙ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ:
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ -4.3ΧΛΜ / ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ – 50Μ / ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΑΞΙ – 50Μ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ- 100Μ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΛΙΜΕΝΑ
ΝΕΡΟ
ΡΕΥΜΑ
ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ
ΡΥΜΟΥΛΚΑ
ΠΗΔΑΛΙΟΥΧΙΣΗ
ΠΡΟΣΟΡΜΙΣΗ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ
ΔΩΡΕΑΝ WIFI
ΤΡΑΠΕΖΕΣ/ΑΤΜ
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΜΕΑ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΟΧΙ ΓΙΑ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ)
Κατά μήκος της χερσαίας ζώνης και συγκεκριμένα έμπροσθεν των Ιαματικών Πηγών υπάρχουν δυο (02) υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων που απευθύνονται στους χρήστες και επισκέπτες του λιμανιού
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΑΓΟΡΑ-ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ/ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ